Πέμπτη 14 Μαΐου 2020

Η ΔΡΟΣΕΡΗ ΑΝΑΣΑ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΙΑΣ ΑΥΡΑΣ- ΠΩΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΤΑΙ?


Θαλάσσια αύρα ονομάζουμε τον τοπικό άνεμο οποίος πνέει στις παραθαλάσσιες περιοχές και έχει διεύθυνση από τη θάλασσα προς την ξηρά. Η θαλάσσια αύρα δημιουργείται τις μεσημεριανές ώρες συνήθως τους καλοκαιρινούς αλλά και τους ανοιξιάτικους μήνες. Η ένταση της γίνεται μέγιστη αργά το μεσημέρι και μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 5 Μποφόρ. Η αιτία δημιουργίας της οφείλεται στο γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της ημέρας ο αέρας πάνω από τη ξηρά θερμαίνεται περισσότερο από ότι ο αέρας πάνω από τη θάλασσα. Έτσι γίνεται ελαφρύτερος και αρχίζει να ανεβαίνει. Με αυτό τον τρόπο στην επιφάνεια δημιουργείται ένα «κενό» το οποίο καλύπτεται από αέρα που προέρχεται από τη θάλασσα. Όσο πιο έντονες είναι οι ανοδικές κινήσεις του αέρα πάνω από τη ξηρά τόσο πιο μεγάλης έντασης είναι η θαλάσσια αύρα.



Αυτός είναι ο λόγος που παρατηρείται το καλοκαίρι και τις μεσημεριανές ώρες, αφού τότε η ξηρά θερμαίνεται περισσότερο με αποτέλεσμα και ο αέρας που εφάπτεται της ξηράς να θερμαίνεται και αυτός και να αρχίζει την προς τα πάνω κίνηση του. Η θαλάσσια αύρα είναι ένα ευεργετικό φαινόμενο για τους κατοίκους των παραθαλάσσιων περιοχών αφού ο αέρας ο οποίος προέρχεται από τη θάλασσα είναι πιο δροσερός και έτσι ανακουφίζει από το έντονο αίσθημα ζέστης. Άλλωστε για αυτό πολλές φορές το καλοκαίρι τα δελτία καιρού αναφέρουν ότι η θερμοκρασία στις παραθαλάσσιες περιοχές θα είναι 2-3 βαθμούς χαμηλότερη σε σχέση με τη θερμοκρασία στο εσωτερικό των ηπειρωτικών περιοχών. Καθώς πλησιάζουμε στη δύση του ηλίου η ξηρά πλέον θερμαίνεται ολοένα και λιγότερο οπότε και οι ανοδικές κινήσεις σταματάνε. Κατά τη διάρκεια της νύχτας η φορά του ανέμου αντιστρέφεται με φορά πλέον από την ξηρά προς τη θάλασσα. Το φαινόμενο αυτό ονομάζεται απόγειος αύρα και η ένταση της είναι σαφώς μικρότερη από αυτή της θαλάσσιας αφού τις περισσότερες φορές δεν ξεπερνάει τα 1-2 μποφόρ.


ΠΗΓΗ: Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών - Ινστιτούτο Ερευνών Περιβάλλοντος


                               ΤΟΠΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ 

 ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΧΑΡΤΗ: ΝΙΚΟΣ ΔΙΟΛΕΤΗΣ
ΑΝΑΡΤΗΣΗ: 14/5/2020 ΩΡΑ: 14:00



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 01/07/2021

Καλησπέρα σας. Κύμα καύσωνα αναμένεται να μας επηρεάσει το επόμενο διήμερο με την πιο δύσκολη ημέρα να είναι η αυριανή. Το θερμόμετρο θα β...