Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2013

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΔΥΤΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗ

Με έκταση 1.059.824 στρέμματα, η Δυτική Αττική περιλαμβάνει στο ανατολικό τμήμα τους δήμους Άνω Λιοσίων,Ζεφυρίου και Φυλής,στο νοτιοδυτικό τμήμα τους δήμους Μεγάρων και Νέας Περάμου και βορειοδυτια της περιοχές Ερυθρών-Βιλίων,Οινόης (σημερινός δήμος Μανδρας-Ειδυλλίας).
 Στο κέντρο της Δυτικής Αττικής βρίσκεται το Θριάσιο Πεδίο που περιλαμβάνει τις περιοχές: Ελευσίνας,Ασπρόπυργου,Μάνδρας,Μαγούλας.

Το μεγαλύτερο μέρος της Δυτικής Αττικής καλύπτεται απο δάση (40%) και χορτολειβαδικές εκτάσεις (20%).
   Στο γεωγραφικό της ανάγλυφο δεσπόζουν ο ιστορικός  Κιθαιρώνας,τα Γεράνεια,το Όρος Πατέρας,η Πάστρα και η Πάρνηθα.

Στούς πρόποδες του Κιθαιρώνα θα συναντήσετε την παραλία του Πόρτο Γερμενο (κόλπος Αλκυονίδων) και λίγα χιλιόμετρα μακρία τις παραλίες: Ψάθας-Αλεποχωρίου, οι οποίες αποτελούν ωραίους προορισμούς για μπάνιο και αναψυχή.


ΕΛΕΥΣΙΝΑ

Βρίσκεται στην πεδιάδα του Θριασίου Πεδίου, 20 χιλιόμετρα απο την Αθήνα και διασχίζεται απο την Εθνική Οδό Αθηνών-Κορίνθου και την Αττική Οδό.Διαθέτει εμπορικό λιμάνι και στρατιωτικό αεροδρόμιο.Με την απογραφή του 2011 ο πλυθησμός της ανέρχεται στους 30,140 κατοίκους.


 Η πολη της Ελευσίνας



ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΑ

Βρίσκονται στο βορειοδυτικό άκρο του Λεκανοπεδείου Αττικής και συνορεύουν: βορειοανατολικά με το Δήμο Αχαρνών και Ζεφυρίου, βορειοδυτικά με το Δήμο Φυλής (Χασιάς), νότια με το Δήμο Ασπροπύργου, νοτιοανατολικά με το Δήμο Καματερού.
Απέχει 14 χιλιόμετρα απο την Αθήνα και ο πιο συνηθισμένος τρόπος προσβασης είναι απο τις Λεωφόρους Φυλής και Χασιάς. Οί κάτοικοι απο την απογραφή του 2011 υπολογίζονται στους 46.150 (Δήμος Φυλής--->Καλλικρατικός δήμος)







ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΣ

Βρίσκεται 20χιλ.απο την Αθήνα, σχεδόν στο κέντρο του Θριασίου Πεδίου και διασχίζεται απο τον οδικό άξονα Αθηνών-Κορίνθου. Οι κάτοικοι απο την απογραφη του 2011 υπολογίζονται στους 30.160.




ΜΑΝΔΡΑ 

Η Μάνδρα βρίσκεται μεταξύ Ελευσίνας, Μεγάρων,Βιλίων,Ερυθρών και Οινόης με πρόσβαση απο τη παλιά Εθνική Οδό Αθηνών-Θηβών.Οι κάτοικοι απο την τελευταία απογραφή του 2011 υπολογίζονται σε 17.890 (Καλλικρατικός δήμος---->Μάνδρας-Ειδυλλίας)


                                                         Η πολη της Μανδρας


ΒΙΛΙΑ  

Τα Βίλια είναι χτισμένα σε μια πευκόφυτη περιοχή στις πλαγιές του Κιθαιρώνα, σε υψόμετρο 550μ (μεσος όρος).Συνορεύει βόρεια με τις Ερυθρές,τις Πλαταιές και το Καπαρέλλι,νότια με τα Μέγαρα,ανατολικά με την Οινόη και τη Μάνδρα και δυτικά βρέχεται απο τον κόλπο των Αλκυονίδων.
Η πρόσβαση απο την Αθήνα στα Βίλια γίνεται μέσω της παλαιάς Εθνικής Οδού Αθηνών-Θηβών.




  Τα Βίλια

                                            

ΠΟΡΤΟ ΓΕΡΜΕΝΟ

 Είναι το επίνειο των Βιλίων και ένα όμορφο παραθεριστικό θέρετρο που συνδιάζει τις πευκόφυτες πλαγιές του Κιθαιρώνα με τα καταγάλανα νερά του.


                                                                  Πόρτο Γερμενό


ΑΛΕΠΟΧΩΡΙ-ΨΑΘΑ 

Είναι ενα απο τα ωραιότερα παραθαλάσσια θέρετρα της Αττικής.Βρίσκονται κοντα στα όρια των Μεγάρων.Απέχουν περίπου 60 χιλιομετρα απο την Αθήνα και συνδιάζει πολύ πράσινο και καλές θάλασσες.


                                                                  Παραλία Ψάθας


ΕΡΥΘΡΕΣ

  Βρίσκεται στους βόρειους πρόποδες του Κιθαιρώνα, σε υψόμετρο 480μ στα όρια των Νομών Αττικής και Βοιωτίας.Απέχει 60χιλ. περίπου απο την Αθήνα.



Ερυθρές

 

ΚΙΘΑΙΡΩΝΑΣ 

Βρίσκεται στο βορειοδυτικό άκρο της Αττικής στα σύνορα με τον νομό Βοιωτίας και υψωνεται απότομα στα 1409μ στην υψηλότερη κορυφή του (Προφήτης Ηλίας ή Ελατιά).
Κατα την αρχαιότητα ονομαζόντα <<Αστέριος ή Αστερίων>>.
  Ο Κιθαιρώνας είναι κατάφυτος απο πεύκα και έλατα με αποτέλεσμα πολλές απο τις πλαγιές του να ειναι αδιάβατες. Στην χλωρίδα του έχουν καταγραφεί 835 φυτικά είδη. 
 Στη θέση Πέταλο, σε υψόμετρο 1.090μ και σε απόσταση 9.5 χιλιομέτρων απο τα Βίλια έχει ήδη δημιουργηθεί το καταφύγιο του Ε.Ο.Σ Ελευσίνας με την ονομασία <<Βαγγέλης Τσάκος>>.Βρίσκεται στην Ανατολική ράχη των Τριών Κορυφών.Εγκαινιάστηκε το 1982 και διαθέτει 25 κλίνες.


                                                                    Κιθαιρώνας


ΠΑΡΝΗΘΑ 

Είναι ένα εκτεταμένο ορεινό συγκρότημα στη βορειοδυτική πλευρά της Αττικής και η κορυφής της βρίσκεται στην θέση Καραβόλα (1413μ).Το νοτιοδυτικό τμήμα της ανήκει στα διοικητικά όρια της Δυτικής Αττικής.
  Η Πάρνηθα είναι κατάφυτη απο έλατα και πεύκα και πλούσια χλωρίδα της περιλαμβάνει περισσότερα απο 1000 φυτικά είδη.Το μεγαλύτερο μερος της Πάρνηθας έχει ανακυριχθεί Εθνικός Δρυμός . 
  Στην Πάρνηθα βρίσκονται 2 καταφύγια: ένα 50 κλίνών του Ε.Ο.Σ Αθηνών σε υψόμετρο 1.160 μ στη θέση Μπάφι  και ένα δυναμικότητας 50 κλίνων, στην κορυφή Φλαμπούρι σε υψόμετρο 1.158μ, του Ε.Ο.Σ Αχαρνών.


                                                                     Πάρνηθα


ΟΡΟΣ ΠΑΣΤΡΑ 

Βρίσκεται στο βορειο-βορειοδυτικό τμήμα του νομού Αττικής στα σύνορα με το νομό Βοιωτίας στον οποίο ανήκει η ΒορειοΑνατολική πλευρά του βουνού.Ψηλότερη κορυφή είναι η Κούρτεζα ή Τσούκα στα 1025μ.
 Κύριο χαραχτηριστικό της Πάστρας είναι οι απότομες πλαγιές και οι τέσσερις μεγάλες ρεματιές στην βορειοανατολική πλευρά της. Στις ψηλές κορυφές κυριαρχούν τα φρύγανα και τα πουρνάρια, ενω στη νότια πλευρά υπάρχουν πολλά πεύκα και κουμαριές.Προσφέρεται για αναβάσεις-αναρριχήσεις (Χαράδρα Χούνη)  



ΟΡΟΣ ΠΑΤΕΡΑΣ 

Βρίσκεται στο ΒΔ άκρο του νομού Αττικής, με ψηλότερη κορυφή το Λεοντάρι ή Έλατος στα 1.132μ. Όλες σχεδόν οι πλαγιές του είναι απότομες και δύσβατες και αυλακώνονται απο μεγάλες ρεματιές όπως αυτές της Αγίας Τριάδας,της Ζωηρέζας κ.α.Ένα μεγάλο μέρος του πατέρα ήταν κατάφυτο απο πεύκα και πουρνάρια που κάηκαν απο την πυρκαγιά του 1985. Σήμερα στις ψηλές κορυφές υπάρχουν πεύκα,σχίνα,κουμαριές και έλατα μεταξύ Κολοσούρας και Γκοριτσάς αλλα και στο Καρύδι.Η ανατολική και νοτιοανατολική πλευρά του Πατέρα είναι χαραχτηριστική ως καταφύγιο θηραμάτων  με πλούσια πανίδα απο αλεπούδες,λαγούς,γεράκια,αετούς,πετροπέρδικες κ.α


                                               Φωτογραφια απο το Όρος Πατέρας


Σε αυτό το σημείο ολοκλήρώθηκε ένα μεγάλο μέρος απο την τοπογραφία της Δυτικής Αττικής.Σε επόμενη ανάρτηση θα γίνει ανάλυση για το ΚΛΙΜΑ της ευρύτερης περιοχής και πως επηρεάζεται απο διάφορους καιρικούς και τοπικούς παράγοντες.

ΔΙΟΛΕΤΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ 
            




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 01/07/2021

Καλησπέρα σας. Κύμα καύσωνα αναμένεται να μας επηρεάσει το επόμενο διήμερο με την πιο δύσκολη ημέρα να είναι η αυριανή. Το θερμόμετρο θα β...