Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2014

27/1/1996--->ΒΙΒΛΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΚΑΙ 2 ΝΕΚΡΟΙ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗ ΑΠΟ ΙΣΧΥΡΕΣ ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ

Πάμε σε αυτό το σημείο να θυμηθούμε ένα από τα μεγαλύτερα πλημμυρικά φαινόμενα για το Δυτικό διαμέρισμα του νομού Αττικής.
Η καταιγίδα του ΣΑΒΒΑΤΟΥ 27 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 1996 η οποία άφησε πίσω τους 2 νεκρούς και καταστροφή στο Θριάσιο πεδίο αλλά και σε άλλες περιοχές όλου του νομού Αττικής.

Ας θυμηθούμε εκείνη την ημέρα, μέσα από δημοσίευμα εφημερίδας που κυκλοφόρησε μια μέρα μετά, αποτυπώνοντας τις καταστροφές στον νομό.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία υπάρχουν δύο νεκροί, εκατοντάδες πλημμυρισμένα σπίτια, καταστήματα και εργοστάσια, δεκάδες αναποδογυρισμένα αυτοκίνητα και μάλιστα ορισμένα από αυτά χωμένα μέσα στους τόνους λάσπης, που συγκέντρωσαν οι χείμαρροι, ενώ δημιουργήθηκαν σοβαρότατα προβλήματα στις συγκοινωνίες.
Πολύς κόσμος που έτυχε την ώρα εκείνη να ταξιδεύει προς την Πελοπόννησο και άλλες περιοχές της Ηπείρου και της Δυτικής Ελλάδας έζησαν εφιαλτικές στιγμές μέσα στα αυτοκίνητά τους και ορισμένοι από αυτούς που βρέθηκαν στον εθνικό δρόμο Αθήνας - Κορίνθου στην περιοχή της "Χαλυβουργικής" για να σωθούν ανέβηκαν στην οροφή των αυτοκινήτων τους, αφού η στάθμη του νερού έφθασε το ενάμισι μέτρο.

Νεκροί από τις κατακλυσμιαίες βροχές είναι ο Γιάννης Μαυρομάτης, 65 χρόνων, συνταξιούχος και η σύζυγός του Ευαγγελία, 63 χρόνων. Εφυγαν τα ξημερώματα από το σπίτι τους στο Θησείο, για να πάνε στο εξοχικό τους στο Πόρτο Γερμενό.
Εξω από την Αγία Σωτήρα της Μάνδρας Αττικής το αυτοκίνητό τους ένα "Νισσάν Τσέρι" παρασύρθηκε από τα νερά και την ώρα που άνοιξαν ο Μαυρομάτης και η σύζυγός του τις πόρτες για να βγουν έξω και να σωθούν παρασύρθηκαν από τα ορμητικά νερά του χειμάρρου και πνίγηκαν.
Πρέπει να σημειωθεί, ότι η πυροσβεστική υπηρεσία και η ελληνική αστυνομία τέθηκαν από την πρώτη στιγμή σε συναγερμό για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

Πολύωρη διακοπή της συγκοινωνίας υπήρξε στη νέα και στην παλαιά εθνική οδό Αθήνας - Κορίνθου, στην περιοχή της Χαλυβουργικής από τις τεράστιες ποσότητες νερού που συγκετρώθηκαν εκεί και στο ύψος του 45ου χιλιομέτρου μετά τα διόδια της Ελευσίνας όπου είχαν σημειωθεί κατολισθήσεις.

Δύο επιβατικές αμαξοστοιχίες αναγκάσθηκαν να ακινητοποιηθούν για πολλές ώρες το πρωί η μία στο σταθμό της Ελευσίνας και η άλλη λίγο πιο πάνω από το αεροδρόμιο της Ελευσίνας που είχαν πολλούς επιβάτες και κατευθυνόταν προς την Αθήνα. Μερίμνη του ΟΣΕ οι επιβάτες με πούλμαν προωθήθηκαν στην Αθήνα.

ΒΙΒΛΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ


Οι περιοχές που επλήγησαν από την πλημμύρα ήταν η Ελευσίνα, ο Ασπρόπυργος, η Μάνδρα, η Νέα Μάκρη, η Ραφήνα και το Πικέρμι, ενώ στο κέντρο της πρωτεύουσας κατέρρευσε ένα παλαιό σπίτι και καταπλάκωσε τέσσερα αυτοκίνητα. Από τα ξημερώματα μέχρι τις 4 το απόγευμα ολόκληρη η Αττική είχε παραλύσει. Για άλλη μία φορά η κρατική μηχανή απεδείχθη ανίσχυρη και ανέτοιμη να αντιμετωπίσει μία ξαφνική θεομηνία. Δεκάδες υπόγεια πλημμύρισαν, εργοστάσια και βιομηχανίες στη δυτική Αττική πνίγηκαν στη λάσπη, ενώ σημειώθηκαν κατολισθήσεις στο Διόνυσο, στη λεωφόρο Μαραθώνα και την εθνική οδό Αθηνών - Κορίνθου.
  Στην περιοχή του Θριασίου πεδίου, που περικλείεται από την Ελευσίνα, τη Μάνδρα, τη Μαγούλα και τα Μέγαρα, σημειώθηκαν οι μεγαλύτερες καταστροφές. Εκατοντάδες στρέμματα καλλιεργήσιμης γης, όπως επίσης και εργοστάσια, παραδόθηκαν στο έλεος της λάσπης, που κατέβαινε από τα Γεράνια όρη, καθώς η περιοχή έχει καεί επανειλημμένα.

ΕΓΚΛΩΒΙΣΜΕΝΑ ΟΧΗΜΑΤΑ

Το μεγαλύτερο πρόβλημα δημιουργήθηκε στην εθνική οδό Αθηνών - Κορίνθου, στο ύψος της "Χαλυβουργικής", όπου εκατοντάδες αυτοκίνητα, που κατευθύνονταν προς την Κόρινθο, ή από την Κόρινθο προς την Αθήνα, ακινητοποιήθηκαν για περισσότερες από 12 ώρες, καθώς η εθνική οδός και από τα δύο κυκλοφοριακά ρεύματα, είχε κλείσει από τόνους λάσπης.

Μετά από ειδική "επιχείρηση", τόσο της πυροσβεστικής υπηρεσίας, όσο και της αστυνομίας, με γερανοφόρα πυροσβεστικά αυτοκίνητα, αλλά και γκρέιντερ, ο δρόμος άνοιξε και γύρω στις 2 μ.μ. αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των αυτοκινήτων.
Τεράστιο πρόβλημα από κατολισθήσεις δημιουργήθηκε και στο 40ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Αθηνών - Κορίνθου, στο ύψος της "Κακιάς Σκάλας", όπως επίσης και στον δρόμο Διονύσου - Μαραθώνα, όπου εκατοντάδες τόνοι από βράχια και πέτρες, έκλεισαν το οδόστρωμα.
Η κυκλοφορία στην εθνική οδό Αθηνών - Κορίνθου αποκαταστάθηκε νωρίς το μεσημέρι, ενώ λίγη ώρα αργότερα απεκαταστάθη και η κυκλοφορία στον δρόμο Διονύσου - Νέα Μάκρης.

Στη λεωφόρο Μαραθώνα, τα ρέματα πλημμύρισαν και η λάσπη "έπνιξε" στην περιοχή Πικερμίου και Βουτσά, εκατοντάδες στρέμματα, ενώ πολλά υπόγεια και ισόγεια σπίτια πλημμύρισαν. Σημειώνεται ότι εκείνες οι περιοχές, είχαν καεί με τη μεγάλη πυρκαγιά του καλοκαιριού και οι κάτοικοι είχαν προειδοποιήσει, ότι με την πρώτη γερή νεροποντή, τα προβλήματα θα είναι τεράστια.

Πράγματι, από τον Υμηττό και την Πεντέλη, τα νερά της βροχής αφού δεν υπήρχαν δένδρα να τα σταματήσουν, κατέβαιναν από ποτάμια, ρυάκια και χειμάρρους, στην πεδιάδα και έτσι "έπνιξαν" μία τεράστια περιοχή, από το Πικέρμι μέχρι τη Νέα Μάκρη.

 

ΠΗΓΗ: ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ "Ι.Κ. ΒΕΛΛΙΔΗΣ"
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ: ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
ΕΚΔΟΣΗ: ΚΥΡΙΑΚΗ 28 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 1996

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 01/07/2021

Καλησπέρα σας. Κύμα καύσωνα αναμένεται να μας επηρεάσει το επόμενο διήμερο με την πιο δύσκολη ημέρα να είναι η αυριανή. Το θερμόμετρο θα β...